Frozen Planet: tegenpolen trekken elkaar aan

Vier jaar lang werkte een ploeg van de BBC aan dit immense project. Het resultaat mag er zijn: jagende orka’s en wolven, parende ijs­beren, surfende keizerpinguins en hongerige bultruggen. 

David Attenborough
Dat alles begeleid door aanzwellende violen en de kalme, vertrouwde stem van Sir David Attenborough (85), al zevenenvijftig jaar de beroemdste commentaarstem bij natuur documentaires. Deel één start vanavond meteen geweldig. Een mannetjesijsbeer volgt kilometers lang een vrouwtje, in de hoop op wat romantiek. Vervolgens moet hij haar uit de klauwen van een stel hitsige concurrenten zien te houden. Hij eindigt bebloed, maar als overwinnaar. Meteen daarna verplaatst de documentaire zich naar een toendra waar een roedel wolven het op een arme bizon heeft voorzien. De bizon heeft echter geen enkele kans.

Sneeuwstormen
Frozen planet maken was alles behalve simpel. De filmers werden geteisterd door vreselijke sneeuwstormen en levens gevaarlijke ijsvlakten die zonder waarschuwing konden barsten en scheuren. En dat allemaal bij een temperatuur van -40 graden Celsius. Het leverde filmmateriaal op met taferelen die nooit eerder werden vastgeleged. Vooral de beelden van een groep orka’s die eendrachtig samenwerkt om een doodsbange zeehond van zijn ijsschots te stoten zijn adembenemend. Om dat op film te krijgen, werd een ingenieuze installatie gebouwd met een radiografisch bedienbare opblaasboot met statief.

Smeltende ijsschotsen
De onderliggende boodschap van Frozen planet is dat dit weleens de laatste keer kan zijn geweest dat de bevroren planeet in volle glorie in beeld wordt gebracht. De natuur op de Noord- en Zuidpool verandert, en wel voorgoed. David Attenborough - die door de opnamen vorig jaar de oudste man werd die ooit voet zette op de Noorpool - spreekt zich in deze documentaire voor het eerst uit over klimaatverandering. „Ik heb mezelf lang buiten de discussie gehouden, omdat ik geen expert ben. Maar als iedereen die je spreekt, beweert dat 1 en 1 samen 2 is, kun je er niet meer onderuit. De ijsschotsen smelten en de oceanen worden warmer, we staan op het punt veel kwijt te raken.”

Reageren