Geen band, wel muziek

"Ik neem mezelf serieus, en dus ook mijn publiek. Toen ik begon, was ik 17 en ambitieus. Ik dacht: binnen nu en drie jaar ben ik beroemd. Maar daarvoor is het cabaretvak te precair: je moet het langzaam opbouwen."

Inmiddels is Jaap Jan van der Wal 29 en beroemd. Dankzij zijn werk in het theater en op televisie. Vorig jaar stond hij op de planken met zijn show Zonder band, waarin de cabaretier met humor en cynisme terugkijkt op ontwikkelingen in de wereld en zijn eigen leven. Zoals zijn nieuwe huis, de relatie met zijn vriendin actrice Eva Duijvestein en de beugel die hij draagt, waardoor Jan Jaap zich 15 jaar jonger voelt.

Muziek
In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden, zit er wel degelijk muziek in. Het decor wordt gevormd door een wit autobusje, waarop een gitarist zit die de juiste snaren weet te raken. Op het keyboard onder de motorkap speelt Jan Jaap af en toe zelf een liedje.

Boodschap
Het onderwerp 'wantrouw' loopt als een rode draad door de avond. Sommige thema's (Joran van der Sloot bijvoorbeeld) zijn inmiddels wat gedateerd, maar Jan Jaaps persoonlijke boodschap komt nog steeds duidelijk over.

Reageren