Het groot dictee der Nederlandse taal

Zijn de escargots met savooiekool of een shoarmaatje achter de kiezen? Dan kunt u zich op de bank settelen voor de twintigste editie van Het groot dictee der Nederlandse taal.

Zet het geluid van uw lcd-tv wat harder, stop met twitteren, swaffelen of het schallen der vuvuzela, want in de majestueuze Eerste Kamer in Den Haag zal een gemêleerd gezelschap van dertig bekende Nederlanders en Vlamingen, die zich eerder aan een zo'n consciëntieus dictee hebben gewaagd, zich opnieuw over een woordenbrij vol stereotiepe instinkers en vermaledijde pennenvruchten buigen.

Prominenten
Prominenten die hun coöperatie hebben toegezegd, zijn onder anderen Bart Chabot, Catherine Keyl, Sara Kroos, Koos Postema, Wouke van Scherrenburg en Frits Wester. We zijn benieuwd hoe deze waaghalzen vanuit hun met een antimakassartje beklede, pluchen fauteuil de smeuïge, buitenissige en soms ronduit gênante gedachtespinsels voorgelezen door Philip Freriks, op schrift weten te kalligraferen.

Gerrit Komrij
Het dictee van dit jaar is gefabriceerd door Gerrit Komrij. De dichter met de geaffecteerde stem die bij tijd en wijle tot sint-juttemis de meest luxueuze en slapstickachtige volzinnen uitkraamt. Daarbij ten langen leste nippend aan een colatje, wetende dat hij ver weg is van de gevaren van de tseetseevlieg maar dat het gevreesde H1N1-virus als een dobermannpincher aan de deur staat te grommen.

Reageren