Holland doc: another perfect world

Om een dubbelleven te leiden, hoef je echt niet schizofreen te zijn. Miljoenen mensen doen het voor de lol. Naast hun 'echte' leven houden deze cybergeeks er een virtueel bestaan op na.

In virtuele werelden als Second Life, EVE Online en Lineage maken ze dromen waar die in de keiharde aardse maatschappij niet altijd haalbaar zijn.

Sterven bestaat hier niet, een doel nastreven evenmin. Ben je in het echte leven een kneus waar alle vrouwen met een boog omheen lopen? In je cyberutopia ben je in no time de nieuwe Hugh Hefner.

In 2011 wordt verwacht dat 80 procent van de mensen in minstens één van deze werelden actief is. Mondiaal wordt er jaarlijks 1,5 miljard dollar verdiend met handel in virtuele goederen. Maar wie zijn de makers en welke ideeën en ideologieën liggen eraan ten grondslag? Hoe worden deze paradijsjes gebouwd? En wat zijn de economische en politieke regels?

Op deze en andere vragen zoeken Femke Wolting en Jorien van Nes antwoord in deze documentaire.

Ze spreken de oprichters van de grootste virtuele werelden, onder wie Philip Rosedale van Second Life, Jae-Kyung Song van Lineage, Hilmar Veigar Petursson van EVE Online en Raph Koster van Metaplace. Zo komen ze erachter dat het virtuele leven steeds meer vervlochten raakt met het aardse bestaan.

Reageren