Holland Doc: oorlogskinderen

7 augustus 2009 13:54 | kijktips | Door Televizier

In 1993 kwam de film Schindler's list van Steven Spielberg uit. Met de opbrengst daarvan financierde de regisseur de elektronische bibliotheek van de Shoah Foundation, met daarin de verhalen van tienduizenden overlevenden van de Holocaust.

Dramatische ooggetuigenverslagen die voor de eeuwigheid zijn vastgelegd. Iets soortgelijks, maar dan minder grootschalig, hebben de regisseurs André van der Hout en Linda Lyklema gedaan met de documentaire Het jaar 2602 – Kinderverhalen uit het Jappenkamp, dat vanavond bij Holland Doc herinneringen ophaalt aan de Japanse concentratiekampen in het voormalige Nederlands-Indië.

Afstand
De geïnterviewden waren tussen de vier en achttien jaar oud toen ze er terechtkwamen. Hun verhalen zijn hemeltergend en de wreedheid van de bewaarders lijkt geen grenzen te kennen. Er is echter met respect en terughoudendheid gefilmd: de camera neemt afstand tot de geïnterviewden en hun ervaringen - hoe schokkend ook – worden bijna emotieloos verteld.

Propaganda
Daar tussendoor zien we fragmenten uit Japanse propagandafilms: zij tonen de kampen in hun meest voorbeeldige vorm - wat het allemaal extra schokkend maakt. En de titel, waar die vandaan komt? Welnu, in 1942 was het volgens de Japanse telling het jaar 2602.