Inside LSD

LSD roept associaties op met heftige hallucinaties, vloeistofdia's en vrije liefde. Door de geestverruimende werking was de stof (voluit geschreven: Lyserg Säure Diäthylamid) in de jaren zestig zeer in trek bij de hippies. LSD stelt de gebruiker in staat de blik naar binnen te richten en de werkelijkheid op een intense, compleet andere wijze te ervaren.

Hoewel John Lennon het altijd heeft ontkend, was de psychedelische Beatlessong Lucy In the Sky with Diamonds (let op de hoofdletters) zeer waarschijnlijk een ode aan het middel.

One bad trip
Maar er zijn ook gevaren verbonden aan het slikken van 'acid'. Als je in een 'bad trip' raakt en duivelse visioenen bezit van je nemen, ben je niet jarig. De ontdekker van LSD, de Zwitserse scheikundige Albert Hoffman (1906-2008), kwam daar bij zijn eerste experiment met het goedje in 1943 al achter. Hij nam een te hoge dosis en flipte.

Medicijn voor de ziel?
In de documentaire Inside LSD van National Geographic leggen de makers de drug letterlijk en figuurlijk onder de loep. Ze zoeken uit hoe het werkt en of dit 'medicijn voor de ziel', zoals Albert Hoffman het noemde, geschikt is voor de behandeling van tot dusver ongeneeslijke psychiatrische patiënten.

Reageren