Kijktip: De Terugkeer Van ...

Sommige dieren die bedreigd werden met uitsterven maakten een comeback. In de eerste aflevering van deze documentairereeks: de kleurrijke ijsvogel. 

Lang hadden ijsvogels, bevers en torenvalken het zwaar in Nederland. Inmiddels gaat het beter met deze diersoorten. Ze gaven Cees van Kempen inspiratie voor drie natuurdocumentaires. In de eerste De Terugkeer Van... laat hij zien dat de ijsvogel weer regelmatig vist langs Nederlandse rivieren en kanalen. Er zijn onder meer beelden van vogels die hun ei leggen en kuikens die daaruit kruipen. Van Kempen legt hun leven vier seizoenen lang vast. Hij moest daarbij wel de nodige ontberingen doorstaan. 'De afgelopen twee jaar waren keihard buffelen. Maar als je uiteindelijk drie films voltooit waar in binnen- en buitenland al volop aandacht voor is, dan komt een jongensdroom wel uit.' De voice-over bij de beelden komt voor rekening van Lies Visschedijk.

Natuurfilmfestival

Van Kempen werkte lang als consultant, maar besloot twee jaar geleden zijn adviesbureau van de hand te doen en aan de slag te gaan als natuurfilmer. Hij vertelt op de site van het Wildlife Film Festival Rotterdam (WFFR) dat zijn passie voor de natuur met de ijvogel begonnen is. 'Ik was als jochie al een vissertje en zat dus veel langs het water. Dertig jaar jaar geleden zag ik tijdens het vissen een ijsvogel vliegen. Toen is het vlammetje aangewakkerd en nooit meer uitgegaan.' Zijn documentaire over deze felgekleurde vogel was vorige maand de openingsfilm van het Rotterdamse natuurfilmfestival.

 

Reageren