Kijktip | De Wereld Draait Door

Als het nodig is, schuift hij aan bij De wereld draait door en dat was de laatste tijd nogal vaak. Daarom vijf vragen aan Alexander Klöpping.

Wat is de deal? Zij bellen jou indien nodig?

"Zo ongeveer. Het hangt af van het nieuws van de dag. We bellen ’s middags en als er nieuws is op het gebied van nieuwe media, schuif ik aan. Het kan
ook zijn dat ‘mijn’ onderwerp afvalt. Soms ben ik er één keer in de week, dan weer twee weken niet. Ik word behandeld als een goede gast, met lekker eten en drinken. Voor mij is het een leuke manier om over mijn passie te praten: technologie."

Of vijf keer in de week, zoals vorige maand …

"Zeker, het waren drukke weken. De ‘affaire’ Wikileaks was voor mij wel heel erg leuk. Alle facetten kwamen daarin samen. Het is een inhoudelijk en spannend verhaal dat bijna filmwaardig is. Daarnaast ben ik behoorlijk verontwaardigd over een aantal dingen in die zaak. Ik kon me uitleven.”

Hoe ben je eigenlijk bij DWDD terechtgekomen?

"Ik ken Jort Kelder al langer en ging een keer mee toen hij tafelheer was. De sfeer was heel leuk en ik zei tegen de eindredactrice dat ze eens wat meer met nieuwe media moesten gaan doen. De dag erna kwam de iPad uit en had ik een nieuwe baan. Door mijn grote mond zit ik er dus."

Wat doe je nog meer?

"De andere 99% van de tijd ben ik ook bezig met technologie, maar dan zonder camera op mijn neus. Alles wat ik doe, komt voort uit een oprechte fascinatie voor technologie. Ik lees het nieuws, opiniestukken, spreek af met mensen en geef nu ook zelf interviews. En ik studeer nog. Het eind van mijn bachelor is in zicht, maar het duurt langer dan gepland…”

Wat gaat er op jouw terrein allemaal gebeuren in 2011?

"Ik pak mijn glazen bol er even bij. Ik verwacht dat de netneutraliteit een belangrijke discussie gaat worden dit jaar. Kabelproviders willen dat gebruikers gaan betalen voor bepaalde diensten. Bijvoorbeeld als ze YouTubefilmpjes of Uitzending Gemist willen zien. Men is bezig met wetten om dat mogelijk te maken. Ik ben juist voor vrij en open internet, zoals we dat nu hebben. En ik denk dat andere merken ook met tablets gaan komen, omdat Apple daar zo’n succes mee heeft.”

Reageren