Kijktip: Een zelfmoord in Graf Zonder Naam

Hoofdbrekens in 2001 voor de politie in Heemskerk en omstreken. Een man sprong voor de trein, kwam om het leven, maar had geen identiteitsbewijs op zak.

Zelfs Opsporing verzocht deed een poging te achterhalen wie hij was, maar tevergeefs. Kees van der Spek doet voor Graf Zonder Naam een nieuwe poging. Het bezoek aan het anonieme graf blijkt het begin van een 3000 kilometer lange reis. Uiteindelijk komt hij terecht bij een familie die al veertien jaar in onzekerheid leeft. De zoektocht lijkt een zaak voor de politie, maar die laat dit soort zaken na een tijdje rusten. 'Het betreft geen criminelen, dus zijn het ook niet echt volwaardige politiezaken', vertelt Kees. De presentator bedacht het programma samen met een rechercheur van een cold case-team.

Weerstand in buitenland

Het Nederlandse opsporingsapparaat is bij dergelijke zoektochten vaak met handen en voeten gebonden. 'De politie onderneemt wel van alles, maar stuit in het buitenland vaak op weerstand.' Niet in alle landen zit de lokale politie te wachten op inmenging van buitenlandse collega's, met diplomatieke problemen als mogelijk gevolg. Journalisten hebben het wat dat betreft gemakkelijker. 'Wij kunnen via internetkanalen een zoektocht starten en er gewoon naartoe gaan. Voor de politie ligt dat net even anders.'

 

Reageren