Kijktip | Film: The Day The Earth Stood Still

Een buitenaardse ‘bol’ landt in New York. Alien Klaatu (Keanu Reeves) en een gigantische robot komen ‘de aarde redden’. Als wetenschapper Helen Benson (Jennifer Connelly) erachter komt wat ze bedoelen, probeert ze Klaatu op andere gedachten te brengen.

Klinkt meer als fiction dan als science, maar volgens het Amerikaanse NASA zou het in het echt ook zo kunnen gaan.

Geloofwaardig
De originele film uit 1951 staat dan ook op nummer 4 van de NASA-lijst met waarheidsgetrouwe science-fictionfilms. Voor de remake uit 2008 heeft regisseur Scott Derrickson nog extra waarheid ingehuurd. Een gerenommeerd astronoom gaf hem nuttige tips, onder andere over hoe zijn collega’s en hij met elkaar communiceren.

"Ze zeggen bijvoorbeeld niet: ‘Wat opmerkelijk dat deze asteroïde niet in een elliptische baan zit, maar met 3 keer 10 tot de zevende macht meter per seconde ons zonnestelsel binnendringt’, maar: ‘Er komt een verdomd groot stuk steen onze kant op!’”

En: wetenschappers spreken elkaar aan bij hun voornaam. Op nummer 7 van de NASA-lijst van geloofwaardige films staat trouwens Jurassic Park... De slechtste sciencefictionfilm volgens de organisatie is 2012.

Reageren