Kijktip | Het Uur Van De Wolf

Philip K. Dick stierf net voor hij - zonder enige twijfel - beroemd zou zijn geworden. In maart 1982 bezweek hij aan een beroerte. Een paar maanden later verscheen Blade Runner, de beroemde speelfilm van Ridley Scott, gebaseerd op zijn roman Do Androids Dream Of Electric Sheep.

Daarna volgden nog vele andere films met verhalen van Dick als uitgangspunt, zoals Total Recall, Paycheck, Minority Report en A Scanner Darkly.

Lof kwam achteraf
Tijdens zijn leven bleef Philip K. Dick schrijver in de marge. Maar dertig jaar na zijn dood blijkt de mening over hem als auteur volledig herzien. Wat ooit werd beschouwd als pulp, geldt nu als classic. Philip K. Dick is uitgegroeid tot een cultheld. In eerste plaats door zijn werk, maar niet minder door zijn bizarre levensloop.

The Owl In Daylight - Philip K. Dick is here is de zoektocht van regisseur David Kleijwegt naar Dicks gedachtegoed, dat nog steeds eigentijds en urgent is. In de jaren zeventig, toen het genre zijn piek beleefde, leefde het idee dat sciencefiction schrijvers allemaal over een vooruitziende blik beschikten. Achteraf bezien blijkt dat enorm mee te vallen. Maar als iemand desondanks aan dat beeld beantwoordt, is het Philip K. Dick, wiens ideeën niet anders dan visionair kunnen worden genoemd.

Bewonderen
Op zoek naar de essentie van Philip K. Dick ontmoet David Kleijwegt mensen die de schrijver mateloos bewonderen, zoals de ontwerper Philippe Starck, mensen die in zijn voetsporen zijn getreden, zoals schrijver Jonathan Lethem en robotbouwer David Hanson, en mensen die zijn verhalen hebben bewerkt, zoals regisseur Paul Verhoeven. Mensen die er allemaal van kunnen getuigen: Philip K. Dick is hier.

Reageren