Kijktip | KRO's Goudmijn

Goudmijn is een succes op radio, televisie en internet. Toch ziet Karin de Groot (47) het KRO-programma liever naar een wat later tijdstip schuiven. "Maar dat hebben we zelf niet in de hand.” Vijf vragen aan de presentatrice.

Wat is Goudmijn precies voor programma?

"Bijzondere verhalen van heel gewone mensen. Heel gevarieerd, inspirerend en allemaal waar gebeurd. Iemands leven krijgt een bijzondere wending, er is sprake van een ongelooflijk toeval of er gebeurt iets aangrijpends. Verhalen die je wilt doorvertellen.”

En hoe vind je deze verhalen?

"Soms lezen we iets in de krant of we horen een mooi verhaal op een verjaardag of ergens anders. Ik luister dan aandachtig en vraag door. Dan weten mijn kinderen al hoe laat het is! Veel mensen sturen hun verhaal ook in op internet. Met sommige kunnen we meteen aan de slag voor radio of tv. Omdat we ook gebruikmaken van internet, hoeft geen enkel bijzonder verhaal verloren te gaan.”

Welk verhaal heeft veel indruk op jou gemaakt?

"Met Kerst ging ik bij een vrouw langs in Den Bosch, die elk jaar 53 dozen vol kerstspullen uitpakt om haar huis en tuin te versieren... Toen bleek dat ze als kind altijd Kerst alleen vierde. Haar ouders hadden een café en moesten die dagen gewoon werken. Deze vrouw werd als klein meisje gelukkig van haar kerstboompje; nu kun je door alle kerstspullen niet eens meer fatsoenlijk door het huis lopen.”

Ga je altijd helemaal ‘open’ de gesprekken in?

"Ja. Ik heb wel geleerd dat niets is wat het lijkt. Zo was ik bij een vrouw die ontdekte dat ze met dieren kan praten. Dat is al bijzonder, maar ze is een zakenvrouw en wars van alles wat met spiritualiteit
te maken heeft. Ze geloofde er zelf eerst ook niet in. Dan ben ik erg benieuwd naar haar verhaal. Ik heb daar bijzondere dingen gezien. Ik denk niet meer zo snel dat iemand niet spoort.”

Hoe is het om Goudmijn te maken?

"Een cadeautje. Elke draaidag is bijzonder. Hilarisch, treurig, inspirerend. Ik cross heel Nederland door. Van Sittard tot Haaksbergen. We draaien twee tot drie dagen per week, maar ik ben altijd op zoek naar nieuwe verhalen. Ik hou alleen niet van kou. Laatst stond ik voor een gesprek twee uur buiten en had ik het ’s avonds in bed nog koud! Dat komt gelukkig niet vaak voor.”

Reageren