Kijktip | Maandag | De Gekste Dag

Een drie uur durende liveshow van BNN en de VARA boordevol humor om geld in te zamelen voor vier goede doelen. De Gekste Dag is geïnspireerd op de Britse Red Nose Day met als motto 'Do something funny for money'. Zes vragen aan één van de zes presentatoren: Thomas (deze keer zonder Mike) van Luyn.

Jij trapt de avond af?

"Samen met Sophie Hilbrand. De twee knapsten mogen het eerst. De avond is verdeeld in drie blokken. Elk koppel neemt één uur voor zijn rekening. Na ons zijn Valerio Zeno en Brigitte Kaandorp aan de beurt en Claudia de Breij en Patrick Lodiers sluiten af."

En verder?

"'Jakhals' Frank Evenblij houdt backstage de boel in de gaten. Het programma zit vol optredens, komische filmpjes, sketches en acties. Bert Visscher, Jochem Myjer, Jan Jaap van der Wal en Jörgen Raymann doen mee, maar ook niet-komieken. Zo gaat Peter R. de Vries iets doen en is ook Arie Boomsma te gast. Het wordt een leuke, positieve avond."

Het gaat natuurlijk om het geld.

"Van het woord inzamelingsactie krijg ik jeuk. Natuurlijk willen we geld ophalen, maar het is geen zielig doen of inpraten op een schuldgevoel. Humor verbindt. Lachen is goed en voedt saamhorigheid en plezier. Ik heb dit initiatief regelmatig op de Britse tv gezien en daar is het enorm. Zelfs Tony Blair deed ooit mee, dat zie ik Mark Rutte niet één, twee, drie doen. Nóg niet."

De opbrengsten gaan naar het Jeugd Cultuurfonds, Jeugd Sportfonds, Ouderen Fonds en Stichting Alzheimer. Waarom deze vier goede doelen?

"In Nederland leven 350.000 kinderen in armoede en 200.000 ouderen in eenzaamheid. Ze staan buiten de maatschappij en daar moeten we wat aan doen."

Waarnaar heb je het meest uitgekeken?

"Naast Sophie staan. En live-tv is altijd chaos. Alle planning gaat in de eerste minuten al het raam uit. Ik geniet er wel van als het misgaat. Geluid dat wegvalt, schermen die op zwart blijven. Geen probleem, ik heb eerder met dit bijltje gehakt en ik heb Sophie bij me."

Wanneer is de avond geslaagd?

"Veel geld inzamelen is prettig, maar het is allemaal relatief. Stel je het doel op een half miljoen en haal je een ton op, dan valt het tegen. Is het doel 50.000, dan wordt het al heel anders. Voor mij is de avond een succes als hij breed aanslaat in Nederland en er volgend jaar een nieuwe De Gekste Dag komt."

Reageren