Kijktip | Namens Jou

In het nieuwe programma Namens Jou slaan familie of vrienden van een overleden persoon de handen in elkaar om de droom van de overleden geliefde alsnog te realiseren.

Presentatrice Marion Lutke vertelt.

Wat voor programma is het?

"Nabestaanden pakken wensen of dromen van hun overleden dierbare op en proberen die alsnog uit te voeren of waar te maken. Dat kan iets zijn wat al loopt, maar ook iets nieuws. Tijdens Ik mis je hoorden we vaak dat iemand veel te vroeg overleden was. Dat hij of zij nog zoveel had willen doen. Zoveel dromen en wensen had. Nu krijgen de nabestaanden de gelegenheid om hiermee aan de slag te gaan."

Kun je een concreet voorbeeld geven?

"Loek overleed op haar zestiende aan kanker. Tijdens haar ziekte verbleef zij met haar ouders en haar broertje in de VS in een speciaal park. Bij ons is er relatief weinig aandacht voor het gezin tijdens het ziekteproces. Nu Loek er niet meer is, hebben haar ouders besloten dat er ook zo’n park moet komen in Nederland. Omdat alles begint met geld, zijn er diverse inzamelacties. Wij zijn te gast bij de gesponsorde beklimming van de Mont Ventoux door familie, kennissen en vrienden. Uiteindelijk hopen de ouders over een paar jaar namens hun dochter het park te openen. Prachtig om te zien.”

Lijkt Namens jou niet heel erg op Ik mis je?

"Er zijn zeker raakvlakken, maar dit is een totaal nieuw programma. Het is ook ontroerend en natuurlijk praten we over de verledene en halen we herinneringen op, maar de focus ligt op het uitvoeren van de wens of het vervullen van een droom."

Stel: jouw nabestaanden zijn te gast. Welke wens gaan zij namens jou waarmaken?

"Ik ben ambassadeur van stichting Red een kind. Daar zet ik me met veel passie en enthousiasme voor in en ik zou het fantastisch vinden als mijn familie en vrienden dat zouden oppakken."

Reageren