Kijktip | NOS Studio Sport Document: Hangen en opstaan

Turner Yuri van Gelder is het afgelopen jaar diep door het stof gegaan. De voormalig wereldkampioen aan de ringen werd geschorst wegens cocaïnegebruik, verloor zijn baan bij de landmacht en moest hard knokken om terug te keren aan zijn geliefde de ringen.

NOSsportverslaggever Vlado Veljanovski volgde Yuri vanaf het moment dat de ’Lord of the rings’ op een persconferentie bekende dat hij ’oerstom’ was geweest, tot zijn recente comeback. Samen bezoeken ze ook de afkickkliniek in Schotland, toen de topturner uit een diep dal moest klimmen.

Binnenkort begint in Rotterdam het WK Turnen, waar Yuri zijn rentree hoopt te bekronen met een podiumplaats. We bellen met Vlado Veljanovski.

Waarom een documentaire over Yuri van Gelder?

"Sinds 2004 zit ik helemaal in het turnen en maak ik daar zo’n dertig reportages per jaar over. Ik heb Yuri Nederlands, Europees en wereldkampioen zien worden. We hebben altijd zijn succes gevolgd; dan mag de andere kant niet ontbreken.Dus na de roem nu ook de eenzame strijd om terug te keren."

Liet hij jullie overal bij toe?
"De deur stond altijd open en als er iets belangrijks gebeurde, belde hij mij. Zo zijn we ook mee geweest toen hij op vakantie ging naar Portugal en zijn samen met ham teruggegaan naar de afkickkliniek in Schotland. Het ging allemaal in goed overleg, zonder hem te pushen. Ik merkte wel dat, toen zijn schorsing was afgelopen, zijn coach en de bond ertussen gingen zitten. Toen was hij weer van hen. Daar heb ik begrip voor; hij moet worden klaargestoomd voor het WK. Ik heb bewust afstand genomen en dat laten zien."

Krijgen we ook dieptepunten te zien?
"Wij wilden net als Yuri een mooi maar waarheidsgetrouw verhaal maken over zijn rentree, maar we zijn ook de diepte in gegaan. Ik heb Yuri meteen duidelijk gemaakt dat ik ook lastige vragen zou gaan stellen en thema’s zou behandelen die hij misschien niet zou willen horen. Er zijn een paar momenten, in Portugal bijvoorbeeld en ook in Schotland, dat je zijn kwetsbare kant te zien krijgt."

Wat voor beeld wil je van hem laten zien?
"Iedereen kent Yuri als die jongen met die ongelofelijke spieren en met weer een medaille om zijn nek. Ik heb geprobeerd hem te doorgronden, om de echte Yuri te laten zien. Ik plak geen stempel of etiket op hem. We blikken wel terug op het afgelopen jaar, maar volgens mij wil je als kijker gewoon zien hoe de weg eruitziet van iemand die zich na een tegenslag weer terugvecht naar de top."

Hoe heb jij Yuri leren kennen?
"Als ongrijpbaar, onvoorspelbaar, gezellig, vriendelijk, wispelturig, avontuurlijk en altijd zichzelf."

Reageren