Kijktip | Oplichters Ontmaskerd

In de Vlaamse versie van Oplichters Ontmaskerd laat Tom Waes zien hoe makkelijk het is om mensen te bedonderen. Hij verkoopt gehuurde auto's, ontfutselt pincodes en logeert zonder te betalen in de mooiste hotels.

Nietsvermoedende slachtoffers worden vakkundig te grazen genomen door de Belg en zijn team. Een gesprek met de gelegenheidsoplichter:

Hoe heb je al die oplichttrucs onder de knie gekregen?
"We hebben er een heleboel gekopieerd van de BBC en er ook een aantal zelf verzonnen. Die halen we van internet, uit kranten en uit boekjes. We hebben veel trucs van tevoren ook gerepeteerd. Van alle tv-programma’s die ik heb gedaan, was dit toch wel het moeilijkste. Voorbereiding, timing, coördinatie: alles moet kloppen."

Brengt het mensen niet ook op verkeerde ideeën?
"Het is een beetje dubbel. In België kregen we die kritiek wel, maar de trucs zijn allemaal zogoed bedacht en uitgekiend, dat je die echt niet zomaar kan nadoen. Een oplichter die alleen werkt, zal er niet veel wijzer van worden. Het werkt eerder preventief. Als je hebt gekeken, zul je niet zo snel meer in dit soort trucs trappen. Maar dat was eerlijk gezegd niet onze bedoeling: we willen gewoon een leuk programma maken."

Reageren