Kijktip: Pointless met Lucille en Owen

Nederland is een nieuw tv-duo rijker: Lucille ‘Lingo’ Werner en Owen ‘Koefnoen’ Schumacher presenteren samen de nieuwe quiz Pointless.

Pointless is al sinds 2009 een hit op de BBC. Het gaat er in de quiz om zo weinig mogelijk punten te scoren. En hoe doe je dat? Door domme antwoorden te geven? Nee, het ligt iets anders. Elke vraag in Pointless is eerder al gesteld aan een panel van honderd Nederlanders. Zij moesten in honderd seconden zo veel mogelijk antwoorden geven. In de studio moeten de drie kandidatenkoppels maar één antwoord geven. De kunst is om een goed antwoord te geven dat door zo min mogelijk panel­leden is genoemd.

Hoofdstad

Lucille Werner: „Stel dat de vraag is: ‘Noem een Europese hoofdstad.’ Dan moet je niet Londen of Parijs roepen, want die zullen door veel mensen zijn genoemd. Kom je met Chisinau, de hoofdstad van Moldavië, dan scoor je waarschijnlijk een ‘pointless antwoord’, het antwoord dat niemand heeft gegeven. Het vergt dus een andere manier van denken.” Is daar nog iets mee te winnen? Jazeker. De jackpot staat aan het begin op 500 euro. Met een pointless antwoord in de finale win je de jackpot. Gaat-ie er niet uit, dan komt er de volgende aflevering 500 euro bij.

Verslaafd

Lucille Werner haalde de quiz naar Nederland, toen er werd gespeculeerd over een zomereditie van Lingo. „Ik twijfelde: ­moeten we dat wel willen met een spelprogramma dat 25 jaar lang dagelijks te zien was?” Ze ging op zoek naar iets nieuws. „Ik ben me gaan oriënteren op spel- en quizprogramma’s in het buitenland. Uiteindelijk kwam mijn lerares van wie ik Engelse les krijg, met Pointless. Ik was in no time verslaafd, dus ik naar onze mediadirecteur. En hij was ook enthousiast. We zijn vijf maanden bezig geweest om de juiste mensen te mobiliseren om de quiz op de Nederlandse televisie te krijgen. Zo gaaf dat dat is gelukt!”

Owen Schumacher

Lucille wist al snel wie haar ‘alwetende co-host’ moest worden, die net als in de Britse versie van Pointless de antwoorden en vragen van (soms komisch) commentaar voorziet: Owen Schumacher. „In De slimste mens heeft hij al laten zien over een brede algemene kennis te beschikken. Verder heeft hij gevoel voor humor en is hij creatief en ad rem.” Dat zijn lovende woorden. Owen: „Ik was ook zeker gevleid. Ik keek het programma en het sprak me meteen aan, juist omdat het zo anders is dan bestaande quizzen. Maar ik kende Lucille niet. Aangezien de twee Britse presentatoren oude studievrienden zijn, vond ik dat er chemie tussen ons moest zijn. Ik wilde wel eerst met haar kennismaken voordat ik ja zei.”

Gevochten

En die eerste ontmoeting verliep soepel. „Toen Lucille vertelde hoe ze heeft gevochten om dit programma op de Nederlandse tv te krijgen, was ik vrij snel overtuigd. Die drive kon ik wel waarderen. Ik dacht: we gaan het gewoon proberen. Het ergste wat er kan ­gebeuren, is tot de conclusie komen dat ik er toch niet zo geschikt voor ben.”

Pointless 18.55 • NPO 1

Reageren