Kijktip | Profiel

Profiel volgt Ilse DeLange op deze reis naar haar roots. Zo ontstaat een interessante kijk achter de schermen van de cd-opname. Tegelijkertijd is het een persoonlijk portret met daarin aandacht voor haar ontwikkeling, haar ambities en drijfveren. Met bijzondere privé-opnames van Ilse's vriend Bart (de drummer in haar band) en archiefbeelden van Ilse als twaalfjarige country-zangeres.

Al op haar twintigste is Ilse DeLange op slag beroemd in Nederland als de zingende schoenenverkoopster uit Almelo en ziet het er naar uit dat zij direct Amerika en de wereld gaat veroveren. Het loopt echter anders. Nu, 12 jaar later en persoonlijk enorm gegroeid wil zij alsnog proberen de grote oversteek te maken.

Je laatste cd Next to me ligt nog maar net in de winkel en je werkt nu alweer aan een nieuw album. Waarom zo snel?

"Ik vind het prettig om het proces van liedjes schrijven, opnemen en live spelen meer af te wisselen. Daarom wil ik iets vaker nieuw materiaal uitbrengen dan eens in de zoveel jaar een volledig album. Het is dus een bewuste keuze geweest. De komende weken ben ik alweer in Londen en Los Angeles om daar met verschillende songschrijvers aan nummers te werken."

Je stond lang bekend als de countryzangers van Nederland. Vervelend?

"Daar had ik in het begin best een beetje moeite mee, omdat ik vond - en nog steeds vind - dat ik meer was en ben dan dat. Nu heb ik geen problemen meer met dat stigma. Mensen kennen me inmiddels en weten dat ik een allround popzangeres ben. En blijkbaar vinden veel mensen dat ik mooie muziek maak. Ik doe wat ik voel en blijf dicht bij mezelf."

Uiterlijk ben je de laatste jaren nogal veranderd. Hoe dat zo?

"Vroeger was ik een halve jongen, met slonzig haar, gympen aan en zonder make-up op. Die hele ontdekking van hippe kleren en er leuk uitzien, ging gepaard met het feit dat ik me durfde te presenteren als artiest."

Kun je goed omgaan met je succes?
"Nu wel, maar dat wilde nog wel eens wringen met mijn Twentse nuchterheid. Dan stond ik op de bühne en dacht ik: 'vinden mensen het niet overdreven hoe ik eruit zie en hoe ik mij gedraag?' Succes maakt je onzeker. Je wordt zo geconfronteerd met jezelf, met wat je zegt en hoe je eruitziet. Mensen hebben overal een mening over en daar moet je op een juiste manier mee om weten te gaan."

Je wilde ooit doorbreken in Amerika. Hoe is dat nu?

"Binnenkort ga ik naar LA om daar weer werk van te maken. In Amerika tekende ik mijn eerste platencontract en nam ik mijn eerste album op. Amerika spreekt mij aan, omdat de muziek die daar vandaan komt mij inspireert. Als ik in Nashville, Los Angeles of New York ben, krijg ik dat typische Amerikaanse gevoel van: alles is mogelijk."

Reageren