Kijktip | Terug Naar Mijn Roti

Het idee voor Terug naar mijn Roti is van hemzelf en meer een persoonlijk document dan een kookprogramma. toch verschijnt in februari het bijbehorende boek met reiservaringen en recepten. Vijf vragen aan Ramon Beuk.

Wat gaan we zien? "Mij in Suriname. Na bijna dertig jaar ben ik een maand terug geweest naar mijn geboorteland. Ik reisde kriskras door het land en ontmoette verschillende bevolkingsgroepen. Koken is een natuurlijk onderdeel van de Surinaamse cultuur, dus dat zien we zeker terug in het programma. Het is mooie en pure televisie op een reallife-manier gedraaid, zonder toneelstukjes." 

Hoe was het om terug te zijn?
"Gaaf natuurlijk. Suriname zit heel diep. Ik ben dan wel weg uit de Surinaamse cultuur, maar die cultuur zit nog wel in mij. De manier waarop mensen met elkaar omgaan, de gezelligheid. Ik ben zelfs weer een beetje verliefd geworden op het land. Hier ben ik Surinamer, daar een zwarte Nederlander. Maar het voelde toch als thuis komen. Zelfs na bijna dertig jaar."

Herinner je je nog veel van Suriname?
"Flitsen. De waakhonden waarvoor je moest oppassen. Het vertrek. De geur die er hangt. Er is de afgelopen jaren veel veranderd, maar de puurheid is gebleven. Naast McDonald's zie je ook nog steeds de kraampjes waar je schaafi js kunt kopen."

Heb je bewust voor de publieke omroep gekozen?
"Ja. Ik had geen zin om rond te wandelen met zakjes kant-en-klaarmaaltijden van een of ander merk. Ik heb gesponsorde televisie gemaakt in het verleden, maar dat is toch niet mijn ding. Het draait hier om mij en mijn culturele reis door Suriname en om niets anders."

Wat zien we vanavond?
"Ik breng een bezoek aan mijn ouderlijk huis in Paramaribo, waar inmiddels een andere familie woont. En ik ontmoet voor het eerst mijn halfbroer Giovanni. Samen gaan we naar het graf van mijn vader, die acht jaar geleden overleed. En natuurlijk duik ik daarna de keuken in en bereid ik voor mijn hele familie een lekkere maaltijd."

Reageren