Kijktip | The Cove

Wie dolfijnen grappig, intelligent en lief vindt, kan The Cove beter aan zich voorbij laten gaan. Activisten laten in deze schokkende documentaire zien hoe Flipper en zijn kornuiten aan hun eind komen bij een slachting in een afgelegen Japanse lagune.

Richard O'Barry trainde in de jaren zestig dolfijnen voor de tv-serie Flipper. Nu is hij een fanatieke tegenstander van het vangen van dolfijnen en vertrekt hij met regisseur Louie Psihoyos en een team activisten op een geheime missie.

Tragisch einde
Het team dringt binnen in een afgelegen lagune in Japan, waar vermoedelijk dolfijnen worden gevangen. Met camera's als rots of plant vermomd, wordt de waarheid van de lagune onthuld. Een waarheid die het water rood kleurt.

Vissers
De Japanners drijven alle dieren samen en vermoorden ze één voor één met speren en messen. Het filmteam werkte met verborgen camera’s om het bloedbad vast te leggen en stond onder leiding van de voormalige dolfijnentrainer Ric O’Barry. Hij leerde in de jaren zestig trucjes aan vijf tuimelaars die om beurten de rol van Flipper speelden in de gelijknamige televisieserie. Toen een van zijn pupillen zelfmoord pleegde, besefte O’Barry dat de acrobaten van de oceaan doodongelukkig zijn in gevangenschap.

Dolfijnenvlees
Sindsdien komt hij wereldwijd op voor hun rechten. Naar schatting 23.000 dolfijnen vinden door toedoen van Japanse jagers jaarlijks de dood bij drijfjachten. Het vlees van de slachtoffers gaat naar de supermarkt, hoewel het door de vervulling van de oceaan ongezond hoge hoeveelheden kwik schijnt te bevatten. The Cove baarde internationaal opzien en won in 2009 een Oscar voor beste buitenlandse documentaire. Niet alleen in de rest van de wereld, ook in 'het land van de rijzende zon' is het verzet tegen dit soort wrede praktijken door de film toegenomen. De regering van Japan blijft daarentegen stug volharden in haar standpunt dat de dolfijnenslacht geheel legaal is.

Reageren