Kijktip: Tour de France op de Alpe d'Huez

De Alpe d'Huez staat bekend als 'Nederlandse' berg, maar voor de laatste overwinning van een landgenoot moeten we ver terug in de tijd. Misschien schrijft vandaag een landgenoot weer eens historie?

In een grijs verleden waren er heel wat landgenoten die op deze col hun wiel als eerste over de streep wisten te drukken, zoals Joop Zoetemelk, Peter Winnen en Steven Rooks. De laatste zegevierende landgenoot was Gert-Jan Theunisse in 1989.

Bauke en Robert

Het wordt dus wel weer eens tijd voor een opvolger en dat is ook prima mogelijk. Met Bauke Mollema, Wout Poels, Wilco Kelderman en Robert Gesink verschijnen er al vier kanshebbers op een zege in de voorlaatste Tour-rit aan de start van de Ronde van Frankrijk.

Laurens

Ook Laurens ten Dam hoort thuis in dat rijtje. Hij liet begin dit jaar al aan wielerflits.nl weten blij te zijn met de klim naar de Nederlandse berg. 'Het parcours spreekt dit jaar iets meer in mijn voordeel. Er zijn veel bergritten en er zit geen lange tijdrit in aan het einde van de week. In plaats daarvan Alpe d’Huez. Dat is een groot voordeel.'

Reageren