Kijktip: U2: Innocence + Experience

Op 14 november zou U2 optreden in Parijs, maar dat concert werd vanwege de aanslagen afgelast. De Ierse band haalde het concert onlangs in. Een memorabele gebeurtenis.

Parijse U2-fans verheugden zich op het concert dat de Ierse band op zaterdag 14 november in hun stad zou geven. Het liep anders. Op een inktzwarte vrijdag de 13e sloegen terroristen keihard toe in de Franse hoofdstad. Een groot evenement als een U2-concert een dag erna houden was niet alleen ongepast, maar ook onmogelijk. De politie had andere zaken aan het hoofd dan het beveiligen van 20.000 concertgangers. Het optreden van de Ierse groep werd afgelast.

Bono

Frontman Bono bezwoer dat ze snel zouden terugkomen. 'Voor één nacht namen de moordenaars levens weg, namen ze de muziek weg en vernietigden ze de vrede in de harten van de mensen. Maar de ziel van de stad konden ze niet stelen.' Het concert uit de iNNOCENCE + eXPERIENCE-tour haalden ze 6 en 7 december in.

Eagles of Death Metal

Bono sprak ook over zijn voornemen om er een gedenkwaardige avond van te maken: 'We gaan ons in Parijs van onze allerbeste kant laten zien', beloofde hij. Dat juist dit optreden niet doorging was voor U2-fans in de hele wereld jammer. Betaalzender HBO had namelijk het plan om uitgerekend dit concert live uit te zenden. Die vlieger ging dus niet op, maar op 7 december gingen ze in de herkansing. In het concert ontving U2 ook The Eagles of Death Metal, de band die optrad ten tijde van de aanslagen in concertzaal Bataclan. En dat was mooi. NPO 3 zendt een registratie van dit dik twee uur durende optreden uit U2's iNNOCENCE + eXPERIENCE-tour uit.

Reageren