Kijktip | Woensdag | Criminal Minds: Suspect Behavior

Forest Whitaker (49, links op de foto) noemt het doorgronden van het menselijk gedrag een van zijn belangrijkste drijfveren om te acteren. De 'method actor', bekend om zijn luie oog en zijn inlevingsvermogen, vraagt zich bij een rol altijd af: Wat zit erachter en hoe kan ik dat tot uitdrukking brengen?

Voor de speelfilm The Last King Of Scotland moest hij zich verplaatsen in de zieke geest van de Oegandese dictator Idi Amin. Hij kreeg er in 2005 een Oscar voor.

Obsessief

In de misdaadserie The Shield speelde Forest de obsessieve Jon Kavenaugh die het politiekorps van Los Angeles doorlichtte, maar zelf ook niet vrijuit ging.

Licht

In Criminal Minds: Suspect Behavior leidt hij als special agent Sam Cooper een FBI-team dat crimineel gedrag analyseert. "Die rol is me op het lijf geschreven", zegt de acteur. "Het heeft iets weg van de manier waarop ik me voorbereid op een rol. Cooper gelooft dat iedereen een bepaald licht in zich heeft. Daar zoekt hij net zo lang naar tot hij het heeft gevonden. Ik geloof daar wel in."

Spin-off

In de derde aflevering van de spin-off van Criminal Minds helpen Sam en zijn teamleden de politie van Tucson (Arizona) een seriemoordenaar te vangen die de ogen van zijn slachtoffers verwijdert.

Reageren