Kijktip | Zaterdag | Classic Albums

De afgelopen maanden werden al verschillende buitenlandse pop- en rockalbums besproken in de documentairereeks Classic albums. Muzikanten, producers en geluidstechnici ontleedden onder andere The Joshua tree van U2, Rumours van Fleetwood Mac en Graceland van Paul Simon. Zo gaven zij inzicht in de manier hoe die albums zijn ontstaan.

Aan deze mooie reeks is een extraatje toegevoegd in de vorm van twee Nederlandse albums. De reeks wordt volgende week afgesloten met Niemand In De Stad van De Dijk, vanavond staat Shpritsz van Herman Brood & His Wild Romance centraal.

Doorbraak

Dit album uit 1978 was de doorbraak voor Nederlands bekendste troeteljunk. In de jaren daarvoor was Brood na de kunstacademie en een periode bij Cuby and the Blizzards verworden tot een halfbakken muzikant annex zwerver. In 1977 kwam de grote ommekeer, toen hij met de Wild Romance zijn debuutalbum Street (1977) maakte, dat enthousiast werd ontvangen.

Shpritsz

Een jaar later kwam met Shpritsz de echte doorbraak, met bekende nummers als Rock 'n Roll Junkie en Saturday Night. Volgens de kenners is het rauwe geluid van Street op deze plaat net wat verder uitgekristalliseerd en ook de beroemde hoes zegt genoeg: gestileerde rock-'narol met een hoog sex appeal.

Reageren