Kijktip | Zaterdag | The Sing-Off

Het wordt een spannende halve finale van The Sing-Off. Welke vier zanggroepen gaan dor naar het slotakkoord van volgende week? Er rust weer een zware taak op de schouders van jurylid René Froger (50).

Hoe is het om ongezouten commentaar te mogen geven vanachter de jurydesk?

"Ik vind het heel leuk om te doen. Bij iedere groep let ik steeds op de uitstraling en het totaalplaatje. Waar ik in het begin vooral bezig was met hoe het klonk, let ik nu steeds meer op de gehele uitvoering. Het moet simpelweg entertainen en allemaal kloppen."

Vind je jezelf kritisch?

"Nee, ik geef vooral opbouwende kritiek. Als je toch iets zegt, kan het beter constructief zijn. Maar ik zeg wel waar het op staat. Dat moet ook, want de mensen thuis zien en voelen alles."

De Toppers zingen ook meerstemmig. Wat is daar zo moeilijk aan?

"Bij de Toppers zing ik vaak de ongebruikte partijen. Dat klinkt voor een leek misschien heel technisch, maar het houdt in dat ik de anderen aanvul. Op die manier wordt het geheel vetter aangezet. Met zijn vieren zingen is een heerlijker bezigheid, goed concentreren en vooral: naar elkaar luisteren."

Zou jij net als Gordon je eigen zanggroep willen?

"Nee, dat ambieer ik totaal niet. Het zou ook niet eens kunnen, want ik doe solo al zo'n tachtig optredens per jaar. Op dit moment heb ik het veel te druk om er dingen naast te doen. Zo ben ik bezig om het repertoire van de Toppers samen te stellen. Dat combineer ik met The Sing-Off en het maken van een nieuw album dat in september uitkomt."

"De tijd die ik overhoud, besteed ik natuurlijk maar al te graag aan mijn gezin."

Zou jij wekelijks voor een jury kunnen staan?

"Ik zou duizend doden sterven! Ik weet inmiddels hoe het is om beoordeeld te worden en dat kan af en toe heel moeilijk zijn. Gelukkig heb ik mezelf nooit voor een echte jury te hoeven bewijzen. Café Bolle Jan was mijn leerschool, daar heb ik het vak in de praktijk geleerd."

"Daarna heb ik steeds op een inventieve manier mijn eigen kansen gezocht. En dat is uiteindelijk toch ook vrij aardig gelukt, al zeg ik het zelf!"

Reageren