Kijktip | Zondag | White House Through The Lens

Waar president Barack Obama ook gaat, Pete Souza (57) staat er altijd en overal met z'n fotocamera bovenop. De hoffotograaf van het Witte Huis en zijn team schieten iedere maand tussen de 20.000 en 80.000 plaatjes van het staatshoofd, zijn gezinsleden (inclusief hond Bo) en zijn veelal beroemde gasten.

De beste opnamen komen in de eregalerij van het Witte Huis, in de pers en/of op Flickr. In de documentaire White House Through The Lens heeft een cameraploeg van National Geographic Pete een tijd gevolgd.

Onthullend

Dat levert een onthullende blik achter de schermen op van het hectische leven van de Amerikaanse leider. Souza was van 1983 tot en met 1989 de officiële fotograaf van president Reagan. Hij legde ook de verkiezingscampagne van zijn huidige werkgever vast, wat resulteerde in het boek The Rise Of Barack Obama.

Vertrouwen

Sinds januari 2009 is hij op diens persoonlijke verzoek in dienst van Obama. "Het is hinderlijk om voortdurend te worden geobserveerd", geeft de machtigste man van de wereld toe. "Maar je went eraan. Pete verstaat de kunst om te verdwijnen in de achtergrond, om zich onzichtbaar te maken. Daarbij kennen we elkaar door en door. Hij hoort bij de familie; ik vertrouw hem volkomen."

Reageren