Kuijt had een droom in KUYT

Dirk Kuijt had maar één doel voor ogen toen hij in de herfst van zijn carrière voor een jaar bijtekende bij Feyenoord: de landstitel. Regisseur Deborah van Dam volgde hem tijdens zijn laatste seizoen als profvoetballer.
Dirk Kuijt had een droom toen hij in 2015 terugkeerde bij Feyenoord: de landstitel. Vorig seizoen kwam die droom uit. Deborah van Dam volgde de voetballer tijdens dat belangrijke voetbaljaar. Het resultaat is te zien in KUYT, dat volgens de maakster meer een film dan een portret is. "Het is vanuit het perspectief van de voetballer en zijn gezin. Je ziet dus geen interviews met bobo's, trainers en andere voetballers. De competitie hebben we gebruikt als kapstok en daarin verweven zitten thema's als leiderschap, afscheid nemen en hoe je met de druk omgaat. Daarnaast heeft KUYT 'geloven' als overkoepelende thema. Geloven in jezelf, geloven in de ander en geloven dat je een enorme prestatie kunt verrichten, ook al zegt iedereen dat het je niet gaat lukken."

Dirk Kuijt

Deborah van Dam kwam op het idee om de documentaire KUYT te maken door iets wat de voetballer zelf opmerkte. "Hij zei: 'Ik ga nog een jaar bijtekenen in de hoop en de verwachting Feyenoord kampioen te maken.' Dat vond ik een heel interessante en gewaagde uitspraak van hem." Dat Feyenoord het afgelopen jaar daadwerkelijk de landstitel pakte, was volgens Van Dam een prachtige bijkomstigheid. "We hebben de grootste mazzel gehad dat Feyenoord na achttien jaar weer kampioen is geworden en dat Dirk daarbij een bijna onmenselijke taak heeft verricht. En dat zit allemaal in de film."

Meer over:

Reageren