Net echt

Second Life, World of Warcraft en U World zijn virtuele werelden waarin we onze eigen 'paradijs' kunnen creëren. Dagelijks bezoeken ruim zeventig miljoen mensen een virtuele wereld. Fictie en realiteit lijken steeds meer in elkaar over te lopen.

Die science fiction uit de filmtriologie The Terminator lijkt nabij. Deze virtuele werelden beloofden veel goeds: een alternatieve wereld waar alles beter en mooier kon. Maar schijn bedriegt. Dit paradijs kan zo omgetoverd worden tot hel.

Cyber-sex
In deze alternatieve, digitale en virtuele werelden ontstijgen gebruikers hun alledaagse bestaan. Denk aan online daten, maar ook cyber-sex en virtuele misdaad.

Virtuele wereld
Deelnemers kunnen een karakter creëren, een naam kiezen en daarmee door het spel (virtuele wereld) reizen. Vervolgens kun je een virtuele bom in elkaar knutselen of als een getekend volwassen karakter vrijen met een getekend minderjarig karakter.

Hot Docs Festival
In de documentaire Another perfect world, gemaakt door documentairemakers Femke Wolting en Jorien van Nes, die dit voorjaar op het Hot Docs festival in Toronto werd vertoond komt het allemaal voorbij.

Invloed
Femke en Jorien besteden aandacht aan de invloed van deze virtuele wereld op de gamers. Femke: "Vooral op sociaal, economisch en politiek gebied worden mensen sterk en onbewust beïnvloed. Het is interessant hoe de wereld zich ontwikkelt en beïnvloed wordt vanuit het oogpunt van gamers, verkopers en makers van deze games."

Wie creëert deze werelden? Hoe ziet de 'andere perfecte' wereld eruit en is die wel zo perfect?

Reageren