NOS 65 jaar Bevrijding

Bevrijdingsdag heeft vandaag de pensioensgerechtigde leeftijd bereikt, maar is levendiger dan ooit. Om te vieren dat er 65 jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland, pakt de NOS uit met een extra feestelijk programma.

In de vrijheidstrein van het Nationaal Comité ontvangt presentator Joost Karhof na het middaguur bekende en minder bekende gasten met bijzondere verhalen over de oorlog.

Op de plaatsen die de trein aandoet, zoomt Joost in op hoe de bevrijding destijds is verlopen. Zo komt onder meer Mesch aan bod, de plaats waar de eerste bevrijders Limburg bereikten. Ook Venlo, waar men maanden in de frontlinie leefde, passeert de revue.

Balkenende ontsteekt
Rob Trip bespreekt het verloop van de bevrijding met programmamaker Ad van Liempt (eindredacteur van De oorlog) en Christ Klep, militair historicus. Natuurlijk ontbreken ook de 'vaste' onderdelen van Bevrijdingsdag niet, zoals de ontsteking van het bevrijdingsvuur door demissionair premier Balkenende.

5-meiconcert
Astrid Kersseboom doet verslag van het officiële veteranendefilé in Wageningen, dat dit jaar waarschijnlijk voor de laatste keer plaatsvindt. De nationale viering van de bevrijding wordt 's avonds traditioneel afgesloten met een groots concert op de Amstel in aanwezigheid van koningin Beatrix. Het Limburgs Symfonie Orkest verzorgt dit jaar het 5-meiconcert. De liveregistratie van het concert wordt voorafgegaan door een samenvatting van de hoogtepunten van de dag (20:30 uur).

Reageren