NOS Studio Sport: wielrennen

Duizenden wielerliefhebbers staan langs de kant terwijl de deelnemers aan de Giro een rondje fietsen door de oude binnenstad van Amsterdam. Onder de belangstellenden zijn de verslaggevers van Studio Sport, die de Ronde van Italië trap voor trap volgen.

De renners moeten een individuele tijdrit van 8,4 kilometer afleggen.

De start is op het Museumplein en gaat via de Vijzelgracht, Amstel, Waterlooplein, Weesperstraat, Wibautstraat, Ceintuurbaan, Hobbemakade en Apollolaan naar het Olympiaplein om te eindigen in het Olympisch Stadion. Tramrails zijn voor de zekerheid dichtgestopt met kunststofbuizen. Een hele geruststelling, want iedere Amsterdammer weet dat je een lelijke smak maakt als je met je band in de rails komt.

Neerlands hoop
De winnaar van de proloog start morgen in de roze leiderstrui. Kanshebbers zijn de Italianen Ivan Basso en Franco Pellizotti, Australiër Cadel Evans, Brit Bradley Wiggins en Spanjaard Carlos Sastre. De Rabobankploeg heeft de hoop gevestigd op Bauke Mollema, een 23-jarige Groninger die net zo getalenteerd is als Robert Gesink (die niet rijdt). Net als Robert kan Bauke heel goed tegen een berg oprijden. Winnaar van vorig jaar, Dennis Mentsjov, laat de Giro schieten. Hij richt zich helemaal op de Tour de France. Die start op 3 juli in… Rotterdam.

Literatuur en hapjes
Ook voor mensen die weinig zin hebben in een peloton mannen in strakke fietsbroeken, is het goed toeven in Amsterdam dezer dagen. Om de Giro heen wordt er van alles georganiseerd. Zo is er een literair evenement in de Openbare Bibliotheek. Op diverse podia in de stad wordt een Italiaans muziekfestival georganiseerd. De Nieuwmarkt is het culinaire middelpunt van Amsterdam met een overdaad aan Italiaanse hapjes en in het Rijksmuseum schitteren vier Madonna's.

Morgen verlaat het hele circus Amsterdam om koers te zetten naar Utrecht en vervolgens Middelburg. Dan belandt het peloton eindelijk waar het hoort: in Italië.

Reageren