Olympisch drama in Het bloedbad van München

9 augustus 2018 06:47 | kijktips | Door Irma Tomas

© RTL Z
Z Doc: Het bloedbad van München gaat in op het drama van de Spelen van 1972, toen Olympische verbroedering ver te zoeken was.
Politieke tegenstellingen moeten naar de achtergrond verdwijnen op de Olympische Spelen. Het toernooi waarop meedoen belangrijker is dan winnen staat in het teken van verbroedering en sportiviteit. Z Doc: Het bloedbad van München gaat in op het drama van de Spelen van 1972, toen verbroedering ver te zoeken was. Palestijnse terroristen gijzelden elf Israëlische atleten en eisten de vrijlating van meer dan tweehonderd gevangenen in Israël. Daar ging de toenmalige regering niet op in en uiteindelijk executeerden de terroristen de gijzelaars tijdens een mislukte reddingspoging. Nabestaanden van de vermoorde atleten vertellen hun verhaal. De documentaire volgt ook de bouw van het monument dat vorig jaar werd onthuld in het voormalige olympisch dorp van München.

Geliquideerd

Van de Palestijnse gijzelnemers die op 5 september 1972 het appartement van de Israëlische delegatie in het olympisch dorp binnendrongen leeft er nog één. De politie doodde vijf van de acht leden van terreurgroep Zwarte September tijdens verschillende reddingsacties, de Israëlische geheime dienst spoorde er in de jaren erna nog twee op en liquideerde hen. De laatst overgebleven terrorist van München is ene Jamal al-Gashey. Hij zou al een paar keer aan de dood zijn ontsnapt en ondergedoken zitten in Afrika.