Op weg naar de sterrenstatus?

Sinds vorige week moeten BN'ers in het kennisspel De slimste? proberen overeind te blijven in een spervuur van vragen.

In België heeft de quiz al jaren een sterrenstatus. Als je als bekende Vlaming niet wordt gevraagd, heb je een serieus imagoprobleem. Er is zelfs wel eens een ministerraadsvergadering verplaatst omdat een minister meedeed.

Hoe zit dat in Nederland: is het lastig om kandidaten te vinden?

"In Vlaanderen moeten deelnemers eerst een screentest doen", zegt Annemarieke van Veen van producent Eyeworks. "Dat is hier onvoorstelbaar; dan houd je weinig kandidaten over. Maar wie weet, in de toekomst."

"Waar wij naar zoeken, zijn mensen die verrassen met hun kennis. Een schrijver die veel van barbies weet, of een jonge zangeres die alle feiten over Napoleon kan opdreunen."

Wat is het geheim van de quiz?

"Een deel van het geheim zit in de gein tussen de kandidaten. Er mag veel gelachen worden en het is leuk als ze elkaar een beetje op de hak nemen. Daarnaast kan iedereen meedoen, omdat de vragen zo gevarieerd zijn. Het gaat van Goede tijden, slechte tijden tot natuurkunde."

Hoe komen jullie aan de vragen?

"We hebben professionele vragenmakers in dienst en hun inbreng testen wij op de redactie. Zijn ze niet te moeilijk of te gemakkelijk? En geven ze ruimte voor een anekdote van ons jurylid Jan Verweyen? Zijn verhaaltjes maken alles net een beetje leuker en smeuïger."

Reageren