Memento

Pittige breinbreker met Guy Pearce in Memento

Veel mensen verlieten na afloop van Memento driftig puzzelend de bioscoop. De kijkers waren slechts zeker van één ding: ze hadden een bijzondere film gezien.

De vrouw van Leonard Shelby (Guy Pearce) is vermoord en hij wil degene pakken die dit op zijn geweten heeft. Een complicerende factor is echter dat hij tijdens de moord een hersenbeschadiging heeft opgelopen: hij kan geen nieuwe herinneringen opslaan.

Memento

Leonard weet het niet, en áls hij iets dichterbij de oplossing van het mysterie komt, is hij het tien minuten later alweer vergeten. Maar hij laat het in Memento er niet bij zitten en behelpt zich door briefjes op te hangen, polaroids te nemen en zelfs dingen op zijn lichaam te tatoeëren. 

Hapklare brokjes

De manier waarop wordt verteld, maakt de film nog specialer. De kijker krijgt het verhaal in hapklare brokjes van ongeveer tien minuten per stuk voorgeschoteld, maar alleen wel van achter naar voren. Het begint bij de conclusie en leidt dan langzaam maar zeker naar het begin van het verhaal.

Geheugenstoornis

Deze bijzondere vertelwijze heeft tot gevolg dat de kijker zelf ook het idee heeft een soort geheugenstoornis te krijgen. Aan het aan einde van de film zouden ook jouw hersenen kunnen kraken in een poging achter de ware toedracht van het verhaal te komen.

Meer over:

Reageren