Roerige tijden

Deze documentaire van Marijke Vreeburg staat stil bij de zeventigduizend DDR-burgers die in oktober 1989 door de straten scandeerden: Wir sind das Volk!

7 oktober 1989
Met grote militaire parades wordt onder toeziend oog van de toenmalige Sovjet-president Gobatsjov het veertigjarig bestaan van de DDR gevierd. Ondertussen woedt er in de straten van Berlijn een veldslag tussen politie en naar meer vrijheid snakkende DDR-burgers.

8 oktober 1989
In Berlijn en Dresden vinden grootschalige protesten plaats tegen het regime. De politie grijpt met fors geweld in.

9 oktober 1989
In Leipzig gaan in aansluiting op verschillende kerkdiensten maar liefst zeventigduizend mensen de straat op om te protesteren. 'Wir sind das Volk!', roepen ze als uit één mond. Maar er gebeurt een klein wonder: de politie grijpt niet in en de protesten gaan de geschiedenis in als de voorbode van de Val van de Muur.

Documentairemaakster Marijke Vreeburg (57) filmde toen de gebeurtenissen en sprak met onder meer de dominees die zich tegen het regime keerden.

Op zoek naar antwoorden
Twintig jaar later keert ze voor de Ikon terug om de hoofdpersonen van toen op te zoeken en een antwoord te vinden op de vraag hoe een systeem dat veertig jaar lang het leven van zijn burgers tot in de details beheerste, van het ene op het andere moment kon verdwijnen.

Graag wijzen wij nu ook alvast op de documentaire Iedereen verzwijgt iets anders over drie generaties die worstelen met het DDR-verleden die volgende week dinsdag wordt uitgezonden. Daarna volgt vanaf 27 oktober de vierdelige serie Paul Rosenmöller en de val van de Muur.

Reageren