Soldaat van Oranje: voor koningin en vaderland

14 december 2009 13:19 | kijktips | Door Televizier

NRC, Het Parool en Trouw omschreven Soldaat van Oranje in 1977 als een 'onbelangrijke film', maar toch gingen anderhalf miljoen mensen ervoor naar de bioscoop. Soldaat van Oranje, over het leven en de heldendaden van Erik Hazelhoff Roelfzema tijdens de Tweede Wereldoorlog, is ook een van de betere Nederlandse films.

De speciale versie voor televisie duurt bijna honderd minuten langer. Voor koningin en vaderland verschilt nogal van Soldaat van Oranje. Een paar voorbeelden:

- Er zijn veel authentieke beelden uit propagandafilmpjes van de nazi's, de Britten en het Polygoon Journaal toegevoegd.

- Als Erik (Rutger Hauer) op de tennisclub bij een razzia wordt gearresteerd, heeft hij belastende fotorolletjes van zijn vriend Guus bij zich. We zien hoe Erik zich van de rolletjes ontdoet.

- Erik wordt geschaduwd door de SD. Toch kan hij ongezien met een Zwitsers schip mee naar Engeland, omdat 'verzetscollega' Nico als Erik bij Jacques achterop de fiets wegrijdt.

- De zelfmoordpil die socialist Lensink van Guus krijgt, blijkt - als hij wordt gepakt door de Duitsers - een snoepje te zijn.

- Na een huiszoeking bij de Joodse Esther wordt zij gedwongen seks te hebben met SS-commandant Geisman.

- Als Nederland is bevrijd, worden 'moffenhoeren' kaalgeschoren. Ook Esther ontkomt niet aan die straf