Tegenlicht: Energy risk

Ook al is er veel controverse rond de cijfers over klimaatverandering, één ding is zeker: onze fossiele brandstoffen raken op. Voordat we helemaal zonder zitten, moeten we zijn overgestapt op duurzame energie. De overgang zal de wereldeconomie compleet wijzigen.

Het wisselen van energie leverancier gaat steeds makkelijker, maar een wereldwijde 'energietransitie'... daarin moeten we nog veel energie steken.

"Bij energietransitie gaat iedereen graag uit van een harmonieuze ontwikkeling", zegt Coby van der Linde, directeur van het Clingendael International Energy Programme (CIEP).
"Maar als je kijkt naar de geschiedenis dan zie je dat dit soort grote veranderingen vaker met conflict gepaard gaan."

Dat wordt vechten
De machtsblokken gaan dus een gigantische verschuiving tegemoet en de huidige machthebbers laten zich niet zomaar aan de kant zetten. In Tegenlicht: Energy Risk reageert een aantal internationale zwaargewichten op een toekomstscenario van het CIEP. Eén ding is zeker: er moeten nog heel wat veldslagen uitgevochten worden, voordat iedereen is overgestapt.

Deze documentaire is onderdeel van het thema 'De groene transitie'. Afleveringen die nog volgen zijn 'Vuil spel om olie' (29 maart) en 'Het nieuwe rijden' (5 april).

Reageren