The Jane Austen book club

De 'chicklit' van Jane Austen (1775-1817) is nog steeds actueel. Haar verhalen doen het ook goed in de bioscoop (Pride & Prejudice, Sense and Sensibility) en zelfs boeken over haar boeken worden verfilmd. Neem het boek van Karen Joy Fowler, The Jane Austen Book Club.

Robin Swicord maakte er een film van. Bijna twee eeuwen na Austens dood wordt in Californië een boekenclub opgericht door vijf vrouwen en een man(!).

Bont gezelschap
Zij bespreken om de beurt een boek van Jane Austen. Het bonte gezelschap bestaat uit een sciencefictionfanaat, een vrijgezelle hondenfokster, een vrouw die na zes huwelijken nog de ware niet heeft gevonden, een stoffige lerares Frans, een vrouw die net in de steek is gelaten door haar man en haar lesbische dochter.

Hun levens blijken niet anders dan die van Austens personages: ze zoeken allemaal naar die ene grote liefde, die soms gewoon voor ze staat.

Tijdloos
Austen-fans herkennen in de film de verwijzingen naar haar boeken, voor mensen die haar oeuvre niet of slechts oppervlakkig kennen, valt er ook genoeg te beleven aan de tijdloze romantiek.

Reageren