Titanic vs. Avatar

Met Titanic maakte James Cameron in 1997 de duurste film tot dan toe. Tweehonderd miljoen dollar voor een verhaal waarvan iedereen de afloop al kende. Regisseur Cameron en de filmmaatschappij hielden hun hart vast. Maar het geld stroomde net zo hard binnen als het water in de Titanic.

In diezelfde periode had Cameron al een ander script in zijn la liggen. Zijn droomscript, over de oorlog tussen mensen en aliens op de planeet Pandora.

Techniek
Maar destijds bleek de techniek nog niet ver genoeg om de film Avatar tot leven te brengen. Twaalf jaar later is dat wel het geval en wijzen alle voortekenen erop dat James Cameron een revolutionaire film gemaakt heeft.

Avatar
Avatar bestaat voor de helft uit echte acteurs en komt voor het andere deel uit de computer. Een taalkundige heeft een geheel nieuwe taal en cultuur ontworpen en de film moet de definitieve doorbraak voor 3D worden. Dus ja, iedereen zit straks weer met het bekende brilletje in de bios.

Spectaculair
Collega-regisseurs Steven Spielberg, Ridley Scott, Jon Favreau en Steven Soderbergh kregen een paar maanden geleden een scène te zien en waren op slag overtuigd: dit wordt de meest spectaculaire film ooit en de planeet Pandora is angstaanjagend mooi. Avatar kostte een half miljard dollar, maar dan heb je dus ook wat. Wat precies, is vanaf morgen in de bioscoop te zien.

Reageren