Touching the Void

Het is 1985. Twee Engelse alpinisten staan in Peru aan de voet van de Siule Grande, een nog niet eerder bedwongen berg in de Andes met een grimmige, steile piek van 6300 meter. Het zijn Joe Simpson (25) en Simon Yates (21). Ze willen op de klassieke manier, dat wil zeggen: met haken en een touw, naar de top klauteren.

Het lukt, ze trotseren sneeuwjachten, ijsafzettingen en dichte mist en bereiken hun doel. Maar op de terugweg gaat het vreselijk mis. Joe, die als eerste afdaalt, stapt mis en breekt zijn been. Simon probeert hem met één hand te laten zakken, maar op een gegeven moment raakt Joe los van de rotswand en bungelt boven een ravijn.

Kloof
Zijn partner heeft weinig keus: òf niets doen en samen naar beneden storten òf het klimtouw doorsnijden. Hij kiest voor het laatste. Joe tuimelt in een kloof, Simon ziet en hoort hem niet meer, denkt dat hij dood is en gaat verder. Hier neemt het verhaal een wending die legendarisch is in de geschiedenis van de bergsport. Joe leeft nog!

Uitgeput
Hij weet uit de kloof te kruipen, ploetert stug voort en meldt zich drieëneenhalve dag later op handen en voeten in het basiskamp, volkomen uitgeput. Een wonder. Over zijn ijselijke avontuur schrijft hij een boek, Touching the void, dat uitgroeit tot een bestseller. In 2003 verfilmt documentairemaker Kevin Mcdonald het, vanavond zendt RTL 7 het meeslepende epos uit.

Reconstructie
Het is een reconstructie van de dramatische tocht, met acteurs in de rollen van Joe en Simon, afgewisseld met commentaar van de echte hoofdrolspelers van het drama. Joe verwijt zijn compaan niets: hij zou hetzelfde hebben gedaan als hij in zijn schoenen had gestaan.

Boney M
De film is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees en kent veel spannende maar ook humoristische momenten. Bijvoorbeeld als Joe Simpson vertelt dat hij muziek hoorde toen hij in een delirium raakte van de pijn en de kou. Wat was het? De negende van Beethoven, Air van Johann Sebastian Bach, Little wing van Jimi Hendrix? Niets van dat alles, moet hij bekennen: het was Brown girl in the ring van Boney M.

Reageren