Turkse tv show gaat mensen bekeren

Het klinkt als het begin van een goede mop: wat krijg je als je een priester, iman, rabbijn en boeddhistische monnik in een kamer zet met tien atheïsten? Toch is dit geen grap, maar de opzet van het nieuwe Turkse realityprogramma 'Penitents compete'.

In het programma maken tien atheïsten opnieuw kennis met het christendom, jodendom, boeddisme en de islam. Aan de hand van gesprekken met belangrijke voorgangers beraden de deelnemers zich over deze vier grote religies.

Bedevaart
Als een kandidaat uiteindelijk daadwerkelijk besluit zich te bekeren tot het geloof, wacht hem of haar een bijzondere prijs: hij of zij gaat namelijk op bedevaart, naar respectievelijk Mekka (islam), Jeruzalem (christen- en jodendom) of Tibet (boeddhisme).

Compleet respectloos
Klinkt als een uitermate slimme promotiecampagne voor geloof in het algemeen, nietwaar? Toch zijn Turkse godsdienstorganisaties er absoluut niet over te spreken. "Het is volkomen respectloos religie te gebruiken om hoge kijkcijfers te scoren," laat Hamza Aktan, voorzitter van de Hoge Raad voor Religieuze Zaken, desgevraagd in een officiële verklaring weten.

http://www.televizier.nl/download.php/download_document/107954/45f8c2ee08d48acef7dbd86d7072d147/square

Commotie
Maar de makers van Penitents compete zien dat toch een tikkeltje anders. "Wij snappen niets van alle commotie", aldus Seyhan Soylu, algemeen directeur van Kanal T (de omroep die de show gaat uitzenden). "We geven juist de grootste prijs weg die je maar kunt geven: het geloof in God!"

Geloven moet!
Kanal T laat verder weten dat het hen niet uitmaakt welke religie zal zegevieren. "Wij vinden het maar niets als iemand atheïst is. God is fantastisch en het maakt niet uit in wie je gelooft, áls je maar gelooft."

http://www.televizier.nl/download.php/download_document/107955/4c3f72abeb1b9d26592b82f5e22f1829/article_block

Strenge screening
Alleen die hard atheïsten kunnen aan Penitents compete meedoen. Tot nu toe hebben al 200 kandidaten zich opgegeven. Een team van theologen moet ervoor zorgen dat alleen 'ongelovigen' door de strenge screenings heenkomen. Zij zijn ook bij het verdere verloop van de show betrokken om de kandidaten zo goed mogelijk te begeleiden.

Doel
Belangrijkste doel is ervoor te zorgen dat hun deelname aan het programma niet slechts een kortstondig uitstapje is naar het geloof, maar echt het begin van een nieuw leven. Kanal T: "We willen geen mensen die alleen meedoen om de publiciteit of de mooie reis aan het eind. We zoeken oprechte kandidaten."

Reageren