Tuvalu in gevaar in Reizen Waes

De eilandengroep Tuvalu zal in de toekomst in zee verdwijnen. Dat vreest de premier van Tuvalu, die de wereld om aandacht voor deze dreiging vraagt. Tom Waes reist naar Tuvalu om te zien hoe groot het gevaar is.
Tuvalu, een eilandengroep midden in de Stille Oceaan, is een van de meest afgelegen landen ter wereld. Volgens de Tuvaluaanse premier Enele Sopoaga zal het land als eerste verdwijnen door de klimaatopwarming. Hij vreest dat de zee het land uiteindelijk gaat opslokken. Sopoaga reist de wereld rond om internationaal aandacht voor zijn verontrustende boodschap te vragen. Tom Waes volgt het nieuws over deze dreiging al een tijd en daarom vertrekt hij voor Reizen Waes naar Tuvalu. Een week lang verblijft hij op de eilandengroep om te ontdekken of het gevaar echt zo groot is. En hoe gaan de Tuvaluanen, er zijn ongeveer tienduizend inwoners, om met de dreiging van de golven? Kiezen zij ervoor om een ander heenkomen te zoeken of wachten ze af?

Shortist

In het populaire Reizen Waes bezoekt Tom Waes landen die niet zo voor de hand liggend zijn als vakantiebestemming. Op Deredactie.be vertelt hij hoe dat in zijn werk gaat. "We werken altijd vanuit een shortlist met twintig landen. Tien ervan vallen meteen af, omdat ze te gevaarlijk zijn, te duur, of omdat we er niet binnen mogen." Volgens Tom kijken de makers voornamelijk naar landen waar iedereen al van heeft gehoord, maar waar nog wel een verrassend verhaal te maken is.

Meer over:

Reageren