Twee keer WOII

Het was een ambitieus project van de NPS: twee series over de Tweede Wereldoorlog die vanavond van start gaan. Eén voor voor kinderen (13 in de Oorlog, 13 afleveringen) en één voor volwassenen (De Oorlog, 9 afleveringen).

13 in de oorlog
Voor de jeugdserie 13 in de oorlog - waarin iedere week één
kind centraal staat - is een dramalijn toegevoegd om het 'dicht bij de kinderen te brengen'.

Deze eerste aflevering gaat over de achtjarige Dirk, wiens vader als soldaat naar Arnhem wordt gestuurd, waarna Dirk met zijn moeder in Rotterdam achterblijft tijdens de bombardementen.

Historische beelden worden afgewisseld met nagespeelde scènes.
Zo bezoekt presentatrice Lisa Wade de Arnhemse dierentuin, waar de Duitsers alle dieren afmaakten omdat ze bang waren dat ze zouden ontsnappen en de soldaten zouden aanvallen.

Eindredactrice Loes Wormmeester: "Dit is wat wij vinden dat de kinderen moeten weten. Maar ook dat een oorlog draait om keuzes maken. Goed en fout, het ligt niet zo simpel. in de oorlogsgames die ze spelen, is het heel duidelijk zwartwit. Maar de werkelijkheid is heel anders."

De oorlog
Natuurlijk zijn er de afgelopen decennia al vele series en documentaires verschenen, maar volgens eindredacteur Ad van Liempt van De Oorlog is de laatste 25 jaar veel nieuw onderzoek gedaan, ook aan de hand van vele dagboeken en foto's die boven water zijn gekomen.

Het accent van De Oorlog ligt op nieuwe inzichten: "Eigenlijk is het een nieuwe manier van vertellen. Er zijn allerlei nieuwe dingen aan het licht gekomen. Bijvoorbeeld dat de economie in Nederland een enorme groei van 14 procent doormaakte in de eerste anderhalf jaar van de oorlog."

"Het idee bestaat dat Nederland destijds is leeggeroofd, maar de Wehrmacht plaatste veel orders, waaronder laarzen, in Nederland."

Alle afleveringen/documentaires staan op zichzelf en worden gepresenteerd door rob trip, die vanaf locatie - van Indonesië en Auschwitz tot Westerbork - de verhalen vertelt.

Reageren