U.S. Marshals

In Hollywood vinden ze hem een rare snuiter, en dat imago houdt Robert Downey Jr. (44) graag in stand. ''Ik heb me altijd een buitenstaander gevoeld in dit wereldje. Omdat ik zo gek ben'', aldus de begenadigd acteur. Hij zoop, snoof en vocht zich eind jaren '90 bijna kapot en mocht een paar jaar in de cel zijn zonden overdenken. En dat terwijl hij zo goed begon in Hollywood.

Al in 1992 kreeg hij een Oscarnominatie voor zijn rol in Chaplin. De roem werd hem blijkbaar te veel (hij had ook nog een bizarre rol als gestoorde tv-reporter in Natural Born Killers), maar de laatste jaren is hij weer opgekrabbeld. Hij speelde puike rollen in de superheldenfilm Iron Man en de hilarische comedy Tropic Thunder (als zwarte acteur!), waarvoor hij opnieuw een Oscarnominatie kreeg. Middenin zijn 'slechte periode' maakte hij U.S. Marshals, waarin hij nota bene een special agent speelt.

Toekomst
Inmiddels lijkt hij een beetje rustiger geworden, maar… ''Ik ben een ongelooflijk begenadigde faker.'' We wachten met spanning op de nieuwe versie van Sherlock Holmes, die hij met de Britse regisseur Guy Ritchie maakt. Begin volgend jaar is Downey als de legendarische speurneus in de bioscopen te bewonderen.

Reageren