Voorlopers tijdens revolutie

11 juni 2018 09:30 | kijktips | Door Irma Tomas

Fanatieke voetbalsupporters - de ultra’s - nemen in 2011 het voortouw tijdens de revolutie in Egypte. Leden en leiders van de ultra’s vertellen over hun rol tijdens de protesten tegen Moebarak en wat er daarna gebeurde.
De revolutie in Egypte luidt in 2011 het einde in van president Moebarak, tegen wie in de jaren daarvoor steeds meer verzet is ontstaan. 2Doc: De ultra's van Egypte laat zien hoe bloedfanatieke voetbalsupporters zich in de jaren daarvoor al verenigen. Wanneer de revolutie uitbreekt, nemen deze ultra’s het voortouw bij spreekkoren en tijdens rellen tegen de veiligheidsdiensten. Dat alles in een poging om een einde te maken aan de dictatuur in hun land. De ultra’s komen op voor het volk en dat maakt ze tot helden, al is niet iedereen hen dankbaar. Tegenstanders nemen revanche en proberen de mannen te vervolgen of zelfs te doden. Ultra’s vluchten of duiken onder. In deze documentaire vertellen leden en leiders van de ultra’s over hun rol tijdens de revolutie.

Helden of terroristen?

Van dichtbij is te zien wat er na de revolutie gebeurt. Het militaire regime ziet de ultra’s niet als helden van het volk, maar als een groot gevaar. Ze krijgen zelfs het stempel van een terroristische organisatie. Dat alles vanuit de angst dat de ultra’s op enig moment een nieuw tegengeluid laten horen. Deze documentaire geeft een kijkje in een verborgen en grotendeels verboden wereld waarin de fanatieke mannen leven volgens een strikt systeem van regels en codes. Daarnaast blijkt dat de ultra’s ook in het huidige Egypte nog steeds vechten tegen onderdrukking.