VPRO Zomergasten

Wanda nodigt uit tot nadenken in Zomergasten

De voorlaatste aflevering is voor longarts Wanda de Kanter. Ze bindt op radicale wijze de strijd aan met de tabaksindustrie en wil mensen door haar tv-avond laten nadenken over de wijze waarop we voor elkaar zorgen.
Het is een onofficiële Zomergasten-traditie: ieder jaargang verwelkomen de makers minstens één medicus. Dit seizoen is die eer te beurt gevallen aan Wanda de Kanter, longarts van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam. De Kanter heeft een duidelijke visie voor haar avondvullende gesprek met Janine Abbring: "De avond is geslaagd als mensen zien dat het leven meer is dan hun eigen leven. Dat je werkelijk gaat nadenken: zorgen wij wel goed genoeg voor onze opgroeiende kinderen, minderheden, dementerende ouderen of mensen met kanker. Nederland heeft fantastische zorg, maar ik vind dat we elkaar soms erg in de steek laten. Ik zou het mooi vinden als ik kan laten zien dat je niet jezelf als maat moet nemen en hoe we beter voor elkaar kunnen zorgen.’

Anti-rook

Als longarts is De Kanter daarnaast ook een voorvechter van anti-rookbeleid. Samen met haar collega-longarts Pauline Dekker maakt ze zich belangeloos hard voor een rookvrije jeugd en zoekt ze de confrontatie op met de tabaksindustrie. In 2016 klaagden de artsen zelfs vier grote tabaksproducenten aan, al bleek twee jaar later dat er onvoldoende juridische argumenten waren voor vervolging. Maar De Kanter zet haar kruistocht tegen de sigaret voort en dat gaat er fel aan toe. Bittere noodzaak, zo verklaarde ze in een Volkskrant-interview: "Met brave voorlichting kun je doorgaan tot je een ons weegt."

Meer over:

Reageren