Yvon Jaspers tussen de koeien in Onze Boerderij

In deze vierdelige serie gaat Yvon Jaspers opnieuw langs bij oud-Boer zoekt vrouw-deelnemers en bij andere boeren om te ervaren hoe het is om een agrarisch bedrijf te runnen. Wat zijn de dilemma's van de moderne boer?
Als koppelaarster in Boer zoekt vrouw loopt Yvon Jaspers al veertien jaar rond op boerderijen, maar daarin praat ze vooral over de liefde. In de vierdelige serie Onze boerderij wil ze ervaren hoe het echt is om een agrarisch bedrijf te runnen. Wat komt er allemaal bij kijken? Met welke dilemma’s hebben ze te maken? En is het wel zo leuk? Yvon gaat opnieuw langs bij oud-Boer zoekt vrouw-deelnemers en bij andere boeren. Zo volgt ze boerin Agnes, tulpenboer Tom, Jan en Rianne op Texel en boer Frans die noodgedwongen afscheid moet nemen van tientallen koeien. Ook assisteert Yvon veearts Anita, de vriendin van geitenboer Frank, die een keizersnede uitvoert bij een koe, werkt ze mee bij Jos en Dycke en ontdekt ze hoe bijzonder onze Nederlandse boeren zijn.

Boerenbeurs

Haar interesse in het boerenleven is zelfs zo groot, dat Yvon zich inschreef voor de Nuffield Farming Scholarship 2018. Een beurs die wereldwijd wordt uitgereikt aan zeventig toonaangevende boeren. Ook Yvon kreeg de beurs. Uniek, want ze is geen agrariër. Wel heeft ze een missie: een brug zijn tussen de agrarische sector en de ‘gewone’ Nederlander. Anderhalf jaar lang bezoekt ze internationale collega’s die het is gelukt hun agrarisch verhaal aan de man te brengen. “In Engeland heb ik workshops gevolgd en gesproken met makers van agrarische BBC-programma’s. Deze zomer ga ik naar Amerika. Super leuk en leerzaam.”

Meer over:

Reageren