Zomergasten: Paul Verhoeven

De Zomergasten met Annet Malherbe was vorige week zondag al goed voor een recordaantal kijkers: maar liefst 893 duizend Nederlanders stemden af op de show. Paul Verhoeven gaat dat record naar verwachting nog een stukje scherper stellen.

Verhoeven is een van de meest begenadigde Nederlanders in het buitenland. Samen met Jeroen Krabbé en Rutger Hauer is hij waarschijnlijk de bekendste landgenoot die Hollywood heeft veroverd.

Floris
Het begon allemaal in het hippiejaar 1969. Verhoevens televisieserie Floris, met Rutger Hauer in de hoofdrol, trok een miljoenenpubliek. Nederland lag aan zijn voeten.

De regisseur pakte de kans. Turks Fruit (de verfilming van het boek van Jan Wolkers), met in de hoofdrol Monique van de Ven en wederom Rutger Hauer, was een ongekend succes. Daarna volgden nog producties als Soldaat Van Oranje en De Vierde Man.

Hollywood
Toen was het tijd om de wijde wereld in te trekken, en wel naar het mekka van de filmindustrie: Los Angeles, California. Verhoevens eerste Hollywood-productie was Robocop; later volgden onder meer Total Recall en Basic Instinct.

Zijn laatste film, Zwartboek, met in de hoofdrol Carice van Houten, won drie Gouden Kalveren op het Nederlands Filmfestival. In 2004 won Verhoeven de Bert Haanstra Oeuvreprijs.

Reageren