zorgsoap

Nieuwe soap Malaika

De Nederlandse televisie is vanaf vanavond een nieuwe soap rijker: Malaika. De RTL 5-serie draait om een groepje jonge mensen dat stage loopt in een zorgcentrum.

Sinds het verdwijnen van ONM (2010) was Goede ­Tijden, Slechte Tijden de enige Nederlandse soap. Met de lancering van Malaika komt daar verandering in. De titel van de nieuwe serie verwijst naar de naam van het zorgcentrum waar een groot deel van de verhaallijnen zich afspelen. Malaika komt uit het Kiswahili, een Oost-Afrikaanse taal, en betekent engel. Centraal staan de belevenissen van drie jonge stagiaires van de instelling: Zoë (Nina van Koppen), Robin (Tim Linde) en Anna (Liza Sips). Ze wonen in een antikraakpand.

Veel soapervaring

Liza Sips, winnares van Sterren Springen op Zaterdag, kan al bogen op de nodige soapervaring: ze was in GTST twee jaar lang (2007-2009) van de partij als Vicky Pouw. Ook enkele ­collega’s van Liza uit Malaika vertoonden hun kunsten eerder in een soap. Zo droeg Sjoerd Dragtsma (Sander) enkele jaren geleden een half jaar de witte jas van co-assistent Arthur in GTST. Betje ­Koolhaas, nu te zien als zuster Hanneke, acteerde in Goudkust én in GTST. En Jasmine Sendar, zittend links op de foto, zat zowel in Goudkust (Bibi) als in ONM (Kyra). Ditmaal vertolkt ze een ‘oude’ rot in het vak, verpleegkundige Luciel. Jasmine heeft, net als een aantal medespelers, zelf in de zorg gewerkt. De productie is in handen van Johan Nijenhuis, eerder het brein achter onder meer GTST, Costa!, Westenwind en Voetbalvrouwen.

Leugens en bedrog

Aan soapy verwikkelingen (intriges, romances, rampspoed, leugens en bedrog) zal het dus niet ontbreken. Maar daarnaast heeft de serie een sociaal doel: jongeren warm maken voor een baan in de zorg. In deze sector is veel vraag naar personeel. De verenigde zorgondernemers hebben daarom hun medewerking verleend aan Malaika, dat in een voormalig zorgcentrum is opgenomen.

Reageren