Leo Blokhuis over Top 2000: The Untold Stories

1 december 2016 17:20 | muziek | Door Televizier

© NTR

Als opwarmertje voor het daarbij behorende tv-programma Top 2000 a Gogo (tussen Kerst en Oud & Nieuw op NPO 3) komt Leo Blokhuis met de vierdelige serie Top 2000: The
Untold Stories, gevuld met nog niet eerder ­vertoonde verhalen achter een hit.

Tekst: Vanessa Vunderink

Waarom deze serie?

“Voor Top 2000 a gogo maken Arjan Vlakveld, Dirk Jan Roelleven en ik jaarlijks mini- documentaires, waarin we mensen achter een Top 2000-nummer interviewen. Dat kunnen uitvoerders zijn, maar ook schrijvers, producers of componisten. Tijdens die bezoeken halen we vaak veel meer op dan alleen een interview over dat liedje, omdat er spontaan leuke dingen gebeuren of omdat iemand op zijn praatstoel zit. Aangezien die filmpjes hooguit zes minuten duren, blijft er altijd behoorlijk wat materiaal over. Te zonde om te laten liggen. Nu we dit jaar de vijftiende editie maken, vonden we dat een mooie gelegenheid om al die niet eerder vertoonde ­verhalen samen te bundelen tot een serie.”

Kun je een tipje van de sluier oplichten?

“De eerste en de laatste aflevering hebben niet een vast thema en zijn een grabbelton aan verhalen van veertien jaar Top 2000. De tweede aflevering bestaat uit interviews met onbekende namen uit Los Angeles die als songwriter, componist, muzikant of zanger honderden hits hebben voortgebracht. En in de derde aflevering staat de legendarische New Yorkse punk- en rockclub CBGB’s centraal. Bandleden van onder anderen The ­Talking Heads en Living Color vertellen over de geschiedenis en het belang van deze club.”

Hoe komen jullie tot ideeën voor filmpjes?

“We overleggen veel met elkaar. Het leuke is dat we alle drie een eigen voorkeur en stijl van werken hebben. Dirk Jan zoekt vaak naar de emotie achter een verhaal, Arjan naar een creatieve invalshoek en ik naar een mooi stukje popgeschiedenis met grote namen. Daardoor komen we vaak op andersoortige artiesten uit. En als ik in de zomer een uurtje niets te doen heb, pak
ik de Top 2000 van het jaar ervoor erbij en dan ontstaan er vanzelf ideeën.”

Hoe lastig is het om artiesten te spreken te krijgen?

“Met de komst van internet is het een stuk makkelijker geworden om mensen te benaderen. Als we goed kunnen uitleggen wat de bedoeling van onze komst is, willen de meeste artiesten wel meewerken. Bovendien zitten we alle drie behoorlijk goed in  de materie. Daarmee trekken we ze meestal wel over de streep als dat nodig is. Omdat ik doorgaans de grote namen doe, is het bij mij ook vaak een kwestie van: krijgen wat je krijgen kunt. Soms krijg je een interview aangeboden, omdat de artiest net een nieuw album heeft. Dan stel je uit beleefdheid daar eerst wat vragen over en snijd je daarna voorzichtig die oude hit aan. Tot nu toe werkt dat altijd. Als je al hebt laten zien dat je oprecht geïnteresseerd bent in zijn muziek, wil hij best nog even over die oude hit praten. Maar wij hanteren ook de regel: hoe groter de ­artiest hoe minder we van hem nodig hebben.”

Op welk interview ben je het meest trots?

“Dat met Paul McCartney in 2005. Hij had net het ­album Chaos and creation in the backyard uitgebracht en ik mocht hem in Amerika een kwartier daarover interviewen. Van tevoren kreeg ik de mededeling dat ik het met hem niet over John Lennon en The Beatles mocht hebben. Maar ik was daar vooral om een filmpje over Blackbird te maken, dus je kunt je voorstellen dat ik behoorlijk nerveus was. Uiteindelijk heb ik het gesprek zo in de richting kunnen duwen dat we het toch over ‘Blackbird’ hebben gehad, waarbij ik het zelfs voor ­elkaar kreeg om hem gitaar te laten spelen. Ja, daar ben ik nog steeds ontzettend trots op!”

Wie staan er nog hoog op je verlanglijstje?

“Tot eind vorig jaar David Bowie, een van mijn muziekhelden. Ik heb hem nooit ontmoet en vind het ontzettend balen dat dat ook niet meer gaat gebeuren. Ik heb voor Top 2000 a Gogo nog wel geprobeerd om Tony ­Visconte te interviewen, een producer met wie hij onder anderen het album Heroes maakte. Heel jammer dat dat niet is gelukt, want ik had graag een eerbetoon aan ­Bowie willen maken. Wat betreft nog levende artiesten zou ik graag Neil Young en Tom Waits eens de hand willen schudden, maar zij geven zelden interviews.”

Stem jij zelf ook op de Top 2000?

“Meestal wel. Wat ik op nummer 1 zet, verschilt elk keer. Dit jaar wordt dat Heroes van David
Bowie, als eerbetoon. Ongetwijfeld gaan meer mensen dat doen; vaak zijn nummers van recent overleden artiesten de grootste stijgers in de Top 2000. Ik denk dat er daarom dit jaar veel liedjes van Bowie, Prince en Leonard Cohen in de top honderd zullen staan.” •

Top 2000: The untold stories zaterdag 23.05 - NPO 3

Meer over