Portugal wint Eurovisie Songfestival 2017, Nederland elfde

Portugal heeft het 62ste Eurovisie Songfestival gewonnen. De eigenzinnige zanger Salvador Sobral kreeg de meeste punten van zowel de vakjury's als de kijkers. De Nederlandse inzending OG3NE eindigde net buiten de top-10.

Salvador haalde in totaal maar liefst 758 punten met zijn intieme nummer Amar pelos dois, dat hij zonder poespas zong op een klein podium middenin de zaal in Kiev. Met deze indrukwekkende uitvoering heeft Portugal voor het eerst in de geschiedenis het Songfestival op zijn naam geschreven.

Vakjury's

Door de sinds vorig jaar vernieuwde opzet van de uitslagen werden eerst alle punten van de 42 Europese vakjury's bekend. Het regende douze points voor Portugal, dus Salvador stond na deze scores overtuigend op de eerste plaats. Hij had toen al meer dan honderd punten voorsprong op de nummer twee Bulgarije. 

Bulgarije tweede

De puntenverdeling van de televoters moest nog komen, maar daar bleek Salvador Sobral eveneens een monsterscore te hebben behaald. Bulgarije was ook bij de kijkers de nummer twee, waardoor de eigentijdse ballad Beautiful mess van Kristian Kostov het zilver mee naar huis nam. Moldavië werd verrassend derde dankzij de band Sunstroke Project, met internetfenomeen de Epic Sax Guy.

Italië valt tegen

De Belgische zangeres Blanche mag trots zijn: tussen al het Songfestival-geweld haalde haar ingetogen nummer City lights een vierde plaats. De loopbandenact van Zweden kwam uit op plek vijf. De flamboyante Italiaan Francesco Gabbani en zijn dansende gorilla, vooraf gezien als de gedoodverfde winnaar, stelden teleur met een zesde plek. 

OG3NE

Nederland zette een keurige prestatie neer met een elfde plaats. Na de punten van de vakjury's stond OG3NE nog op plek vijf met 135 punten, maar daar kwamen slechts 15 punten bij van alle Europese kijkers. Landen die het vooral moesten hebben van de televoting, zoals Moldavië en de jodel-act van Roemenië, haalden Nederland daarom nog in. Met de elfde plek evenaren Lisa, Amy en Shelley wel de score van Douwe Bob vorig jaar.

Bekijk het finaleoptreden van OG3NE hier:

Lees ook:
Ons liveblog over de finale van het Eurovisie Songfestival 2017 

Meer over:

Reageren